Tandoor ocieplony

ZALETY TANDOORA OCIEPLONEGO Ocieplony tandoor to jest ulepszona wersja prostego tandoora, to rewolucja w produkcji tandoorów. 1. Oszczędza czas podczas rozpalania. 2. Na ocieplonym tandoorze nie ma pęknięć na zewnątrz! 3. Ściana zewnętrzna nie nagrzewa się do bardzo wysokich temperatur, co pomaga uniknąć poparzeń podczas przypadkowego dotknięcia do tandoora w warunkach roboczych (pod czas pieczenia). 4. Ocieplony  […]

Tandoor

Już w samym słowie „ tandoor ” słychać ciepłą i pikantną egzotykę Wschodu. Od niepamiętnych czasów do dnia dzisiejszego https://phonefindservice.ca , tandoor ma być częścią kultury kuchni orientalnej. Dobry tandoor nakarmi i ogrzeje. Na przestrzeni wieków forma i konstrukcja tego wynalazku uległy znacznym zmianom.Wiele nowoczesnych tandoorów ma walory artystyczne, które można uznać za dzieło sztuki. Ich powierzchnię można ozdobić eleganckimi zdobieniami, elementami kutymi, takie tandoory […]

Mikropęknięcia na ścianach Tandoora

Każdy użytkownik Tandoora paląc w nim po raz pierwszy, napotkał efekt pękania ścian pieca. Zazwyczaj po tym użytkownik wpada w panikę, ale niepotrzebnie. Piec Tandoor składa się ze specjalnej mieszanki, której podstawą jest glina. Ściśle mówiąc, trwałość i kruchość tego urządzenia zależy od jakości i składu mieszanki gliny. Rozmiar pęknięć od 3 – 5 mm […]

Pizza z mięsem

Ciasto: Mąka – 1,5 kgDrożdże – 50 gCukier – 1,5 łyżeczki Sól – 1,5 łyżeczki Jajka – 2 szt.Woda – 100 mlMleko (tyle aby otrzymać odpowiednią konsystencję)Ziarna sezamuOliwa z oliwek – 60-70 ml Nadzienie: Mięso mielone – 2 kgCebula, czosnekKoncentrat pomidorowyPomidoryPapryka (różne kolory)Papryczka chiliZielenina: bazylia, kolendra, pietruszkaPrzyprawy: kolendra, kminek, pieprz. Ciasto: Mieszamy 1,5 kg mąki z 50 […]

Wieprzowina w piwie

4 kawałki wieprzowiny (180-200 gr. każdy)1/2 dojrzałego ananasa,1 główka czosnku. Marynata:3 cebule,0,5 litra lekkiego piwa,4 łyżki. słodka musztarda,2 łyżki. olej roślinny,tymianek,sól i pieprz – do smaku. Łączymy wszystkie składniki marynaty: cebulę, piwo, słodką musztardę, olej roślinny, tymianek, sól i pieprz. Wkładamy mięso do marynaty i pozostawiamy w lodówce na 4-6 godzin. Podgrzany ruszt smarujemy tłuszczem i układamy […]

Gęś nadziewana pigwą i jabłkami

Gęś – 1 szt. Marynata: pigwa – 2 szt.;czosnek – 10 gr.;jabłka – 2 szt.;przyprawy – 20 gr.;majonez – 50 gr.;masło – 30 gr.;warzywa – 50 gr.;rozmaryn – 2 gałązki.  Sposób przygotowania gęsi Z jabłek i pigwy usuwamy środek i kroimy na kawałki. Czyścimy gęś i faszerujemy jabłkami i pigwą. Wkładamy do środka dwie gałązki rozmarynu […]

Chlebki naan

Składniki: 3 szklanki mąki plus trochę do podsypywania przy wałkowaniu placków, 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli, 2 łyżki oleju, 1 szklanka ciepłego mleka, 1 łyżeczka suchych drożdży, 150 ml jogurtu naturalnego (gęstego) , ziarno sezamu lub czarnuszki do posypania. Przygotowanie: Do naczynia z ciepłym mlekiem wsypujemy jedną łyżeczkę cukru, mieszamy, dodajemy drożdże i zostawiamy […]

Czym jest tandoor ?

Sam tandoor to gliniany piekarnik o kształcie podobnym do dużego dzbana. Przez długi czas był używany nie tylko do gotowania, ale także do ogrzewania domu. Dzięki glinie ogniotrwałej ściany tandoora szybko się nagrzewają i długo zatrzymują ciepło. Jest to również bardzo ekonomiczny piekarnik, ponieważ do gotowania kilku potraw wystarczy jeden zapłon. Do produkcji tandoora mistrzowie używają gliny szamotowej. Ponadto, […]

Pstrąg z cytryną i przyprawami

Pstrąg- ok 400 gr,1 cytryna,przyprawy do ryb,sól,pieprz,zioła, folia spożywcza. Pstrągi skrobiemy oraz myjemy w zimnej wodzie, osuszone posypujemy solą i przyprawami, następnie skrapiamy sokiem z połowy cytryny. Druga połowę cytryny kroimy w cienkie półplasterki. Nacinamy rybę na bokach i wkładamy tam kawałki cytryny. Drobno pokrojonym koperkiem posypujemy tuszki ryby. Delikatnie zawijamy rybę w filii aluminiowej, […]

Szaszłyki z łososia

Filet z łososia – 700 gr., Marynata: sos sojowy – 3 łyżki stołowe, miód – 3 łyżki stołowe, papryczka chili – 1/2 szt. Przygotowujemy marynatę z drobno posiekanej papryczki chili, miodu oraz sosu sojowego. Na drewniane patyczki nadziewamy łososia pokrojonego w małe kostki, aby drewniane patyczki nie paliły się należy je wcześniej moczyć w wodzie […]